Γρανίτες Τέρψις

Παγωτά

Η γρανίτα, είναι ένα είδος παγωτού, από χυμό ή πολτό φρούτων, ανακατεμένων με ελαφρύ σιρόπι, χωρίς γαλακτοκομικά και αυγά.

Η όψη της είναι κοκκώδης, εξ ου και το όνομά της. Οι Γάλλοι, έφτιαξαν το σορμπέ (sorbet), προσθέτοντας  στην γρανίτα, περισσότερη ζάχαρη και ασπράδι αυγού, και αργότερα, κρέμα γάλακτος για πιο βελούδινη υφή. Στα σορμπέ, χρησιμοποιείται μόνο ο χυμός των φρούτων , χωρίς την πούλπα. Συνήθως, χρησιμοποιείται παγωτομηχανή ή γρανιτιέρα, αλλά γίνεται και χωρίς αυτήν. Δεν έχουν σχέση με τα σερμπέτια, που πίνουν οι λαοί της Ανατολής με το φαγητό τους.

 Δεν υπάρχει λαός όμως, από την αρχαιότητα, που να είχε πρόσβαση σε χιόνι, και να μην έφτιαχνε κάποιο είδος παγωμένου επιδορπίου με την προσθήκη μελιού ή χυμών φρούτων. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, ώσπου να πάρουν την σημερινή τους μορφή τα κάθε είδους παγωτά. Και δεν μιλάμε για τα μέσα του 19ου αιώνα, που εμφανίστηκαν από τους Ιταλούς στην Αθήνα τα πρώτα παγωμένα επιδόρπια με αρκετές δόσεις …δηλητηρίασης, αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

Share