Σάντουιτς

Σάντουιτς - Τοστ

Γνωρίζετε καλά ότι ο καθένας έχει ένα αγαπημένο. Είναι αυτό που κάνει το στομάχι να γουργουρίζει απλά και μόνο κοιτάζοντάς του και με την αναμονή να βυθίσει τα δόντια του σ’ αυτό και να το απολαύσει.

Οποιο σάντουιτς και αν είναι της αρεσκείας σας, τα βασικά συστατικά του είναι βέβαιο ότι θα είναι τα ίδια. Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης ορίζει ένα σάντουιτς ως «φαγητό που αποτελείται από δύο κομμάτια ψωμί με γέμιση μεταξύ τους, που τρώγεται σαν ένα ελαφρύ γεύμα». Φαίνεται σαν μια αρκετά απλή έννοια. Ποιος, όμως, είναι αυτός που είχε την αρχική ιδέα για αυτό το ελαφρύ γεύμα;

Αν και είναι βέβαιο ότι ο Κόμης του Σάντουιτς θα ήθελε να πιστωθεί την ανακάλυψη αυτή, η αληθινή ιστορία του σάντουιτς πηγαίνει πολύ πιο πίσω.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν ακούσει την  ιστορία για τον τέταρτο Κόμη του Σάντουιτς, αλλιώς γνωστό ως John Montagu.

«Ενας υπουργός του κράτους πέρασε 24 ώρες σε ένα χαρτοπαιχτικό τραπέζι. Ηταν δε τόσο απορροφημένος στο παιχνίδι, που κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ώρας, δεν είχε φάει τίποτα παρά μόνο ένα κομμάτι βόειου κρέατος, ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί, το οποίο έτρωγε χωρίς ποτέ να εγκαταλείπει το παιχνίδι. Αυτό το νέο πιάτο έγινε μόδα, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στο Λονδίνο. Πήρε το όνομά του από το όνομα του υπουργού που το επινόησε».

Share